Ряд безхвості,це найбільш  високоорганізовані земноводні
 який налічує близько 2900 видів. 

Не зважаючи на таку велику кількість видів,їх   вигляд та будова однотипні:широка голова   переходить непомітно у короткий,та трохи сплющений тулуб;немає хвоста;задні кінцівки здебільшого в два або навіть в три рази довші від передніх,що і забезпечує пересування стрибками.

В Україні зареєстровано 12 видів безхвостих земноводних,які належать до 5 родин:круглоязикових (жовточерева і червоночерева джерелянки),часничниць (звичайна часничниця),ропух (сіра,зелена і очеретяна ропухи),квакш (звичайна квакша) і справжніх жаб                           Озерна,ставкова,гостроморда трав'яна та  прудка жаба).

Найдавнішими сучасними безхвостими амфібіями є представники родини гладконогих,до якої належать два види: гладконіг,або хвостата жаба,з північної Америки і ліопельми з водойм Нової Зеландії.Вони мають деякі особливості будови,які властиві хвостатим.
Наприклад хребці у них увігнуті спереду і ззаду(амфіцельні),мають ребра і передлобковий хрящ;передгруднина відсутня,а груднина хрящова.

Дивною зовнішньою особливістю самця гладконога є наявність у нього хвоста.Проте на відміну від саламандр і тритонів,хвіст гладконога немає скелета і сухожиль.У самки хвоста немає,а є лише коротка малопомітна,анальна трубка.


Запліднення у гладконога внутрішнє,хвіст - своєрідний копулятивний (парувальний) орган,по якому сперма самця стікає у клоаку самки.Довжина тіла дорослого гладконога буває від 30 до 50 мм,а ліопельми-до 33 мм


0 коммент.:

Загальна кількість переглядів сторінки

Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru
На платформі Blogger.

Архів ↓