Земноводні,або амфібії,  -  перші найпримітивніші наземні хребетні.Перетворення риб у земноводних стало важливим моментом в еволюції хребетних,провісником всіх наступних історичних змін у будові хребетних.Воно розпочалося приблизно 350-375 млн.років тому,коли кистепері риби,які мали легені і спрямовані вниз плавці ,почали часто покидати пересихаючі прісні водойоми і виходити на сушу в пошуках нових,не висохлихлих.

Майже всі стародавні амфібії жили переважно у воді.Вони живилися як і кистепері риби,головним чином рибою.Лише деякі з них вели здебільшого наземний спосіб життя.





Більшість сучасних земноводних також зберегли тісний зв'язок із водним середовищем.Їхня ікра(яйця) не має щільних оболонок і може розвиватися тільки у вологому середовищі - головним чином у воді.Як правило з яєць вилуплюються личинки - пуголовки,які ведуть водяний спосіб життя і тільки потім здійснюють метаморфоз(перетворення),під час якого формуються особливості дорослих,які живуть на суші.Лише незначна частина амфібій все
життя проводить у воді.

Земноводні,як наземні тварини, характеризуються низкою прогресивних особливостей.На відміну від риб вони мають парні кінцівки п'ятипалого типу,дихають за допомогою легень або зябер і шкіри.У зв'язку з легеневим диханням у дорослих серце трикамерне,наявні два кола кровообігу,передбачається розподіл крові на артеріальну і венозну.Органи слуху забезпечують
вловлювання звукових хвиль у повітряному середовищі,а органи зору пристосовані до бачення на значну відстань.

Разом із прогресивними рисами організації земноводні мають і примітивні ознаки,що зближують їх із рибами.Органами виділення у них є тулубові нирки,шкіра гола проникла для води.Пуголовки безхвостих амфібій  за своїм виглядом ,особливостями руху та будовою схожі на риб.Температура тіла у земноводних,як і у риб низька,мінлива ,залежить від температури і вологості у зовнішньому середовищі.

Амфібії багато в чому унікальні,Їх життя не менш цікаве.ніж життя комах,птахів чи ссавців.
Завдяки амфібіям зроблено чимало відкриттів. І нині триває їх інтенсивне вивчення.Ці дослідження допоможуть оволодіти секретами регенерації,несумісністю тканин,створити нові ліки.

земноводні приносять значну користь сільському господарству.Неаби яке їх значення в біогеоценозах лісів,луків,озер,ставків і річок.Вони підтримують у природі рівновагу,що склалася за мільйони років існування біосфери.

Амфібії не розпещені увагою популяризаторів тварин.Відбувається і пряме їх знищення людьми,які,не знаючи їх біології,за традицією ставляться до них негативно.


Матеріал взято з навчального видання Василя Талпоша "У світі земноводних"

0 коммент.:

Загальна кількість переглядів сторінки

Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru
На платформі Blogger.

Архів ↓