У морях,океанах і солоних водоймах переважна більшість амфібій взагалі не можуть жити.Але у бік "винятку" з такого правила перші кроки уже зроблено.

Наші озерна і трав'яна жаби,зелена та очеретяна ропухи доволі байдужі до солей.Зелені жаби з Болеарських островів не уникають води ,в якій солей в двадцять разів більше,ніж у звичайній прісній.

Наша жовточерева джерелянка виявлена в дощових калюжах,розташованих серед виходів на поверхню брил кам'яної солі.У солоній воді трималися не тільки дорослі джерелянки,сюди була відкладена ікра і спостерігалися пуголовки різного віку.


Найвідомішу ропуху Південної і центральної америки - агу - за байдуже ставлення до солей називають "морською".Проте цю назву слід було б дати іншій амфібії - крабоїдній жабі.Ропуха -ага живе на узбережжі та островах,в естуріях річок,а маленька крабоїдна жаба - у справжній не розведеній морській воді.

У мангових заростях Південно-Східної Азії вона полює на дрібних крабів і може пробути у морській воді доволі довго.-Як їй це вдається?Земноводних які не бояться солонуватої води,рятують нирки.коли амфібія опиняється в такій воді - в її ниркових клубочках кров фільтрується повільно,а в канальцях, навпаки,посилюється всмоктування і зменшується затримка іонів натрію.

З організму виводиться менше рідини з підвищеним вмістом у ній солей.Але кількість солей,які нирки земноводних можуть вивести,все-таки обмежена.

0 коммент.:

Загальна кількість переглядів сторінки

Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru
На платформі Blogger.

Архів ↓