Ссавці – найбільш високоорганізовані теплокровні тварини,які нині заняли панівне положення серед наземних хребетних.Вони походять від звіроподібних плазунів.які виникли у верхньому карбоні і зберегли багато рис організації земноводних.Цим пояснюється наявність у ссавців шкіри з чисельними залозами та інших особливостей.

Вважають що обидва підкласи ссавців(первозвірі і справжні звірі)виникли у тріасовому періоді від одної вихідної групи звіроподібних плазунів з примітивними три горбкуватими зубами – хижих цинодонтів.Відомий стародавній ссавець – ерітротерій був невеликим,меншим за пацюка.

Верхньотріасові ссавці уже поділяються на дві гілки(підкласи)


Перша гілка підклас первозвірі,відома з відкладів тріасового періоду.від неї походять однопрохідні,які представлені нині качконосами і єхиднами.Друга гілка справжні звірі,дала початок більшості сучасних ссавців(інфракласам сумчастих і плацентарних).

Становлення класу ссавців відбувалося повільно (довго).Протягом двох тритин своєї геологічної історії,ссавці залишалися дрібними тваринами,які зовнішньо нагадували пацюків,і не відігравали помітної ролі в природі.Лише в кінці мезозою,коли кліматичні умови стали несприятливими  для плазунів,ссавці,завдяки теплокровності,живородінню і розвитку головного мозку,опинилися у вигіднішому становищі,ніж плазуни.У боротьбі за існування значна частина рептилій вимерла і панівне становище в природі зайняли ссавці.

Нині відомо понад 4000 видів ссавців(вимерлих – понад 6000 видів).Вони поширені по всій землі за винятком внутрішніх частин Антарктиди.Наприклад ,песців і північних оленів,спостерігали на островах Карського моря. Ластоногі і  китоподібні у своєму поширенні досягають просторів,що прилягають до Північного полюса. Полівки і бабаки зустрічаються в центральному Тянь-Шані на висоті 3000-4000м. над рівнем моря,а вівці і кози в Гімалаях, заходять на висоту 6000 м.

Зовнішній вигляд ссавців надзвичайно різноманітний.Він тісно пов’язаний з умовами середовища і способом життя.Найменший ссавець (карликова білозубка)важить менше 2-х грам,а найбільший (синій кит) понад 150 тонн.серед ссавців багато наземних видів.які бігають на чотирьох ногах або стрибають на двох.

Єсеред них і такі,що ведуть підземний,напівводяний і водяний спосіб життя.Є також дереволазячі,та літаючі не гірше за птахів форми.В одних ссавців народжуються добре 
розвинуті малята,які майже відразу можуть ходити за самкою,у других – немічні,які вимагають тривалого догляду,у третіх недорозвинуті,яких доношують самки у «сумці»,у четвертих малята вилуплюються з яєць. 

Багато ссавців активні цілорічно,а деякі 5-6 місяців у році перебувають у сплячці.
Надзвичайно різноманітні форми поведінки ссавців і турботи про потомство,способи захисту і нападу,спілкування особин у групі тощо.Серед деяких груп ссавців виявлена доволі висока психічна діяльність,ехолокація,види-двійники тощо.



Ссавці мають велике значення в біогеоценозах і житті людини.Ними є переважна більшість свійських тварин.Добування диких звірів і нині має дуже важливе економічне значення;вони дають цінне хутро,харчовий і технічний жир,м’ясо та іншу сировину.Доволі багато ссавців- шкідники сільського і лісового господарства,також зберігачі і переносники небезпечних хвороб.

Матеріал взято з навчального видання Василя Талпоша "У світі ссавців"

0 коммент.:

Загальна кількість переглядів сторінки

Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru
На платформі Blogger.

Архів ↓